Uslovi prodaje

Glavna obilježja robe

Glavna obilježja robe: proizvodi su prikazani opisno i fotografijama, shodno podacima dostupnim u bazama podataka Prodavca, dobavljača odnosno proizvođača.

Fotografije proizvoda su ilustrativne prirode, te ne moraju uvijek i u svim detaljima odgovarati proizvodima koji su predmet narudžbe. Prodavac posebno ističe da vizuelni identitet proizvoda prikazan na fotografiji ne mora odgovarati izgledu proizvoda u stvarnosti, pogotovo s obzirom na postavke monitora na računaru Kupca, razlike u percepciji boja kako ih Kupac vidi na zaslonu i sl.

U slučaju gore navedenog nesklada između proizvoda prikazanog na fotografiji i isporučenog proizvoda ne radi se o nedostatku proizvoda.

Podaci o proizvodima (opis proizvoda, cijena i dr.) prikazani na web stranici www.bajkeraj.me podložni su bug-ovima, nepravilnostima u radu aplikacije, drugim tehničkim nepravilnostima, tipografskim greškama i sl. U slučaju očiglednih grešaka ili neispravnosti u pogledu podataka o proizvodima prikazanim na www.bajkeraj.me, Prodavac zadržava pravo da jednostrano raskine ugovor.

Predmet narudžbe mogu biti samo proizvodi za koje je u narudžbi naznačeno da su raspoloživi i dostupni. Zbog mogućnosti istovremenog primanja dvije ili više narudžbi putem web trgovine i/ili u maloprodajnoj radnji, može se dogoditi da informacija o raspoloživosti proizvoda ne bude istovjetna sa stanjem u skladištu.

Ukoliko naručeni proizvod nije raspoloživ na skladištu, Prodavac će obavijestiti Kupca da:

 • proizvod trenutno nije raspoloživ
 • roku u kojem će proizvod biti raspoloživ
 • dogovoriti novi rok isporuke po potrebi, te ujedno ponuditi mogućnost kupovine alternativnog
 • proizvoda koji je raspoloživ za isporuku i koji je po svojim karakteristikama najbliži proizvodu koji nije moguće isporučiti.

U slučaju potpune nemogućnosti isporuke naručenog i plaćenog proizvoda, Prodavac će izvršiti povraćaj cijelog iznosa uplaćenih sredstava.

Cijene proizvoda

Cijene proizvoda su iskazane u Eurima, sa uključenim PDV-om.

U cijenu proizvoda nisu uključeni troškovi dostave, te se oni dodatno plaćaju, osim u slučaju narudžbi čija je vrijednost veća od određenog iznosa, shodno navedenom u ovom Obavještenju.

Prilikom zaključenja narudžbe jasno će biti iskazana:

 • cijena naručenih proizvoda
 • cijena dostave (ukoliko se naplaćuje)
 • iznos PDV-a
 • ukupna cijena kako bi kupac imao nedvosmislenu informaciju o visini iznosa ukupne kupovine.

U slučaju plaćanja e-bankingom i opštom uplatnicom, troškovi uplate i/ili međubankarske transakcije nisu uključeni u cijenu i padaju na teret uplatioca.

NAPOMENA: Svaka kartična transakcija (debitne i kreditne kartice) podložna je provjeri od strane Prodavca, u trajanju od jednog do tri radna dana.

Troškovi dostave

Prilikom zaključivanja narudžbe, troškovi dostave će biti jasno iskazani.

Troškovi dostave su besplatni za sve narudžbe iznad 40,00 EUR, kao i za akcijske artikle s naznačenom besplatnom dostavom., osim ako nije drukčije određeno važećom Odlukom o popustima za dati period.

Troškovi dostave za porudžbine ispod 40 EUR iznose 3,00 EUR.

Bicikla kupljena putem web trgovine biće besplatno poslata na adresu Kupca. Biciklima je urađen nulti servis, te su spremna za korišćenje.

U slučaju nemogućnosti uredne dostave na adresu Kupca koju je isti naznačio, Kupac snosi troškove ponovne dostave na istu ili drugu adresu prilikom ponovnog slanja.

Uslovi plaćanja

Proizvodi se naručuju odabirom, korišćenjem menija i popunjavanjem elektronskog formulara. Naručivanje i kupovinu je moguće uraditi kao registrirovani ili neregistrovani korisnik. Proizvod se smatra naručenim kada Kupac prođe cijeli postupak narudžbe i prihvati uslove kupovine.

NAČINI PLAĆANJA ON-LINE U WEB TRGOVINI

 • Gotovina prilikom preuzimanja
 • Virmanska uplata
 • Internet bankarstvo

Karticama jednokratno

 • Maestro kartica
 • Master card kartice
 • Visa kartice
 • American Express kartice

NAČIN PLAĆANJA U MALOPRODAJNIM POSLOVNICAMA

Jednokratno

 • Gotovina
 • Maestro kartica
 • Master card kartice
 • Visa kartice
 • American Express karitce

Karticama obročno do 12 rata bez kamata

 • CKB GO Shopping kartica
 • Premium kartica Hipotekarne banke

U slučaju plaćanja debitnom/kreditnom karticom, opštom uplatom i e-bankingom, uplatu je potrebno izvršiti najkasnije u roku naznačenom u e-mail poruci kojom se potvrđuje da je ugovor sklopljen.

Ukoliko Kupac ne dobije obavještenje da je ugovor sklopljen nakon završenog procesa naručivanja, sugeriše se da se provjeri:

 • Je li poruka u Junk/Spam folderu
 • Je li mailbox pun

U slučaju da uplata ne bude izvršena u navedenom roku, Prodavac će postupiti i po naknadno izvršenoj uplati izvan roka isporukom kupljenih proizvoda, a ako ne bude mogao izvršiti isporuku iz opravdanih razloga, ugovor će jednostrano raskinuti i izvršiti povraćaj uplaćenih sredstava.

Uslovi i vrijeme isporuke robe

Nakon što je uplata vidljiva na računu Prodavca, pristupiti će se isporuci naručenih proizvoda. Račun za narudžbu dostavlja se u pošiljci zajedno s robom.

Naručeni proizvodi isporučuju se na području cijele Crne Gore.

Isporuka će biti izvršena najkasnije u roku 4 radna dana od vidljive uplate na računu Prodavca.

U slučaju nemogućnosti isporuke proizvoda iz razloga što proizvod više nije dostupan Prodavac će bez odlaganja obavijestiti Kupca. Kupac ima pravo raskinuti ugovor i tražiti povrat novca, odabrati drugi proizvod ili pristati na naknadni rok za isporuku.

Sve naručene artikle Prodavac će nastojati da isporuči u jednom paketu. Ukoliko to zbog stanja zaliha nije moguće, Prodavac zadržava pravo isporuke u više pošiljki. Dostava se obavlja shodno uslovima korišćenja usluga dostavne službe, a smatra se izvršenom u trenutku predaje poslednjeg proizvoda dostavnoj službi.

Kupac je u mogućnosti odabrati samostalno preuzimanje robe u maloprodajnoj radnji Prodavca ili samostalno organizovati preuzimanje, što je potrebno navesti prilikom zaključivanja narudžbe.

Ako se proizvod koji je upućen Kupcu vrati jer dostavna služba nije uspjela izvršiti dostavu, Kupac će o tome biti obaviješten e-mailom te će mu biti ponuđene sljedeće mogućnosti:

 • da se naručeni proizvod, na zahtjev Kupca e-mailom, ponovo dostavi na adresu Kupca odnosno primatelja
 • da naručeni proizvod preuzme u maloprodajnoj radnji Prodavca, uz telefonski dogovor o terminu preuzimanja

Ukoliko Kupac u roku od 3 dana ne odgovori na upućeni mu e-mail i odabere jednu od ponuđenih mogućnosti, odabrani proizvod biti će dostavnom službom upućen na adresu kupca. Kada Prodavac putem dostavne službe isporuči proizvod Kupcu, Kupac je dužan preuzeti proizvod potpisom na dostavnici, čime potvrđuje da je proizvod uredno isporučen.

U rokove za isporuku ne računaju se:

 • dan prijema narudžbe/zahtjeva;
 • vrijeme kašnjenja zbog netačne i nepotpune adrese Kupca;
 • vrijeme kašnjenja zbog više sile ili drugih razloga za koje Prodavatelj nije kriv;
 • neradni dani ako predstavljaju početak ili kraj roka.

U slučaju da se naručeni proizvod plaća pouzećem, Prodavac će pristupiti isporuci robe po gore navedenim rokovima koji teku od potvrde narudžbe, a Kupac je dužan izvršiti uplatu prilikom, odnosno prije neposrednog preuzimanja proizvoda.

Jednostrani raskid ugovora

Samo Kupac koji je sklopio Ugovor na daljinu na gore opisani način ima pravo, ne navodeći razloge za to, jednostrano raskinuti ugovor u roku od 14 dana od dana predaje robe Kupcu ili trećem licu koje je odredio Kupac, a koje nije prevoznik.

Ako je jednom narudžbom Kupac naručio više komada robe koji trebaju biti isporučeni odvojeno, odnosno ako je riječ o robi koja se dostavlja u više komada ili više pošiljki, rok započinje teći od dana kada je predat u posjed zadnji komad ili zadnja pošiljka robe.

Ako je ugovorena redovna isporuka robe kroz određeni period, rok za jednostrani raskid ugovora počinje da teče od dana kada je Kupcu ili trećoj osobi određenoj od strane Kupca, a koja nije prevoznik/dostavljač, predat prvi komad ili prva pošiljka robe.

Kupac je dužan prije isteka roka za jednostrani raskid obavijestiti Prodavca o svojoj odluci da raskine ugovor i to putem Obrasca za jednostrani raskid ugovora koji je dostupan na sajtu i koji se može elektronički ispuniti i poslati na mail adresu: webshop@bajkeraj.me. Potvrdu prijema obavijesti o jednostranom raskidu ugovora, Prodavac će dostaviti, bez odlaganja, elektroničkom poštom.

Prodavca je moguće obavijestiti i putem Online obrasca za jednostrani raskid ugovora koji je dostupan ovdje. Nakon što ispunite i pošaljete obrazac dobit ćete potvrdu o prijemu prijave putem elektroničke pošte na mail adresu koju ste naveli prilikom ispunjavanja Online obrasca za jednostrani raskid ugovora.

U slučaju jednostranog raskida ugovora, Kupac je dužan da izvrši povraćaj robe bez odlaganja, a najkasnije u roku od 14 dana od dana obavještavanja Prodavca o odluci da raskida ugovor.

Kupac robu vraća poštom na dokaziv način na adresu Vertical d.o.o., Ul. Radoja Dakića Lamela 3, 5-12, Podgorica, s naznakom JEDNOSTRANI RASKID.

Troškove povraćaja robe snosi Kupac, osim ako je roba u trenutku zaključenja ugovora dostavljena na adresu Kupca, u kojem slučaju je Prodavac dužan da preuzme robu o svom trošku.

Prodavac će izvršiti povraćaj novca na isti način na koji je izvršena uplata. Povraćaj novca Prodavac može izvršiti tek nakon što roba bude vraćena ili nakon što Kupac dostavi dokaz da je roba poslata nazad, a najkasnije roku od 14 dana, od dana prijema obavještenja Kupca da raskida ugovor.

Smatra se da je Kupac izvršio svoju obavezu na vrijeme, ako prije isteka naprijed navedenog roka pošalje na dokaziv način (preporučeno sa pošiljkom) robu direktno Kupcu u skladište.

Kupac je dužan da plati Prodavcu dio cijene srazmjerno umanjenoj vrijednosti robe, ako jednostrano raskine ugovor čije izvršenje je otpočelo u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti potrošača.

Kupac je odgovoran za svako umanjenje vrijednosti robe koje je rezultat rukovanja robom, osim onog koje je bilo potrebno za utvrđivanje prirode, obilježja i funkcionalnosti robe.

Ukoliko je proizvod vraćen neispravan, s većim oštećenjima ili bez djelova i dokumentacije, te ukoliko se isti ne dostave u naknadnom roku od 8 dana, smatra se da Kupac nije ispunio svoju obavezu povraćaja robe, te Prodavac nije dužan izvršiti povraćaj uplaćenih sredstava.

Kupac nema pravo na jednostrani raskid ugovora ako je:

 • ugovor o uslugama Prodavac u potpunosti izvršio, a izvršenje je započeto uz prethodni izričit pristanak Kupca i njegovu potvrdu da je upoznat s činjenicom da će izgubiti pravo na jednostrani raskid ugovora;
 • predmet ugovora roba ili usluga čija cijena zavisi od promjena na finansijskom tržištu koje su van uticaja Prodavca, a koje mogu nastupiti za vrijeme trajanja prava Kupca na jednostrani raskid ugovora;
 • predmet ugovora roba koja je izrađena po specifikaciji Kupca ili koja je prilagođena Kupcu;
 • predmet ugovora lako kvarljiva roba ili roba koja je pred istekom roka upotrebe;
 • predmet ugovora zapečaćena roba koja iz zdravstvenih ili higijenskih razloga nije pogodna za vraćanje, ako je bila otpečaćena nakon dostavljanja;
 • predmet ugovora roba koja je zbog svoje prirode nakon dostavljanja neodvojivo pomiješana sa drugim stvarima;
 • Kupac posebno zahtijevao posjetu Prodavcu radi obavljanja hitnih popravki ili održavanja, osim ako je prilikom takve posjete, uz usluge koje je Kupac izričito zahtijevao, Prodavac pružio i druge usluge, odnosno isporučio i drugu robu koja nije neophodna za obavljanje hitnih popravki ili poslova održavanja;
 • ugovor zaključen na javnom nadmetanju;
 • predmet ugovora isporuka digitalnog sadržaja koji nije isporučen na trajnom mediju ako je izvršenje ugovora započeto uz prethodni izričiti pristanak Kupca i uz njegovu potvrdu da je upoznat sa činjenicom da pristankom gubi pravo na jednostrani raskid ugovora.

Sve informacije o povratu robe/proizvoda i novca Kupac može dobiti na telefon +382 67 021 222.

Odgovornost za materijalne nedostatke/Reklamacija

Prodavac odgovara za materijalne nedostatke stvari koje prodaje na svojim stranicama, shodno pozitivnim propisima u Crnoj Gori.

Naručeni proizvodi pakovani su na način da se uobičajenom manipulacijom u transportu/dostavi ne oštete. U slučaju da je pošiljka oštećena u transportu, takva su oštećenja vidljiva pri preuzimanju pošiljke, te se u tom slučaju sugeriše da Kupac ne preuzima pošiljku.

Potrebno je da Kupac kontaktira Prodavca kako bi Prodavac u što kraćem roku provjerio stanje pošiljke i poslao novu. Pri prijemu robe provjera ispravnosti narudžbe zavisi od Kupca, te je Kupac dužan da uporedi primljene artikle s računom. Ukoliko nešto nedostaje, Kupac je dužan odmah uputiti pisani prigovor/reklamaciju jer se naknadne reklamacije neće uvažavati.

U slučaju vidljivog nedostatka proizvoda kod preuzimanja pošiljke, Kupac nije dužan dopremljeni proizvod preuzeti, može odbiti primitak, te ne snosi troškove dostave takvog proizvoda. Smatra se da proizvodi koji su uredno primljeni od strane Kupca nisu imali vidljivi nedostatak. Kupac može pisani prigovor odnosno reklamaciju poslati na e-mail reklamacije@bajkeraj.me ili pisanim putem na adresu: Vertical d.o.o., Ul. Radoja Dakića Lamela 3, 5-12, Podgirica sa naznakom Reklamacija.

Radi što bržeg utvrđivanja konkretne narudžbe na koju Kupac ima prigovor, u prigovoru se mole Kupci da navedu broj narudžbe, broj računa ili svoje korisničko ime.

Kupac ima pravo na opravdani prigovor i na povrat robe u sljedećim slučajevima:

 • isporuka robe koja nije naručena
 • isporuka robe kojoj je istekao rok trajanja
 • isporuka robe koja ima grešku ili oštećenja koja nisu nastala u transportu

Ukoliko proizvod ima skriveni nedostatak (onaj nedostatak koji se nije mogao otkriti uobičajenim pregledom prilikom preuzimanja stvari) što Kupac utvrdi po otvaranju proizvoda – Kupac ima pravo na jednostrani raskid ugovora i povrat novca, zamjenu proizvoda, uklanjanje nedostatka ili sniženje cijene.

Prodavac će inače smatrati reklamaciju valjanom ako pregledom proizvoda utvrdi da odgovara uslovima za reklamaciju sukladno Zakonu o obveznim odnosima i Zakonu o zaštiti potrošača. U tom slučaju će u roku od 15 dana od primitka valjane reklamacije zamijeniti proizvod ili vratiti cjelokupan plaćeni iznos uz raskid ugovora. Ukoliko, pak, ustanovi da reklamacija nije pravovaljana, tj. ukoliko reklamaciju odbije, o istome će obavijestiti Kupca u roku od 15 dana od dana primitka reklamacije.

Prodavac će prihvatiti povrat oštećene, nesipravne ili pogrešno isporučene robe o svom trošku, ako se utvrdi da je prigovor opravdan te da Kupac nije utjecao na ispravnost, oštećenje ili bilo kakav nedostatak robe. U slučaju opravdane reklamacije, trošak zamjene s novim proizvodom u cijelosti snosi Prodavac.

Kako bi Prodavac bio u mogućnosti da što prije obradi reklamacijski zahtjev potrebno je da pošaljete dokumenta za pokretanje reklamacijskog postupka, i to:

Kod reklamacije rama ili dijela bicikla potrebno je sljedeće:

 • Kopija računa bicikla
 • Kopija garantnog lista bicikla
 • Fotografije cijelog bicikla
 • Fotografije oštećenja zbog kojeg se reklamira okvir ili dio (iz više uglova)
 • Fotografije serijskog broja bicikla (nalazi se ispod osovine pogona)

Kod reklamacije pojedinog artikla, opreme ili odjeće potrebno je sljedeće:

 • Račun artikla
 • Fotografije cijelog oštećenog artikla
 • Fotografije detalja oštećenja (iz više uglova)
 • Fotografije serijskog broja artikla (ako postoji)

Fotografije moraju jasno prikazivati reklamirani artikl. U slučaju reklamacije okvira bicikla potrebno je poslikati cijeli bicikl, jasno vidljiv serijski broj koji se nalazi ispod osovine pogona i oštećenje na okviru (iz više kutova) zbog kojeg se pokreće reklamacija. Molimo Vas da fotografije budu jasno vidljive i ne veće od 1MB po fotografiji. U slučaju reklamacije pojedinog artikla, opreme ili odjeće potrebno je poslikati cijeli oštećeni artikl, jasno vidljiv detalj oštećenja (iz više kutova) i serijski broj artikla (ako postoji).

Garancija

Garancija vrijedi samo pod uslovom da je artikl korišćen i održavan prema uputstvu proizvođača, odnosno prema uobičajenim propisima.

Garancijom nije obuhvaćena šteta koja bi nastala prilikom pada, sudara, udara, preopterećenja, te intervencija i popravaka u toku garantnog roka izvan ovlašćenog servisa ili kao posljedica lošeg održavanja artikla.

Garancija ne pokriva standardno trošenje potrošnog materijala kao što su: gume, sajle i bužiri kočnica i mjenjača, pakne kočnica, sijalica, zupčanika pogona, lanaca i kaseta, obruča, baterija itd.

Račun je obavezan kao dokaz kupovine za sve reklamacijske postupke i/ili pozivanje na prava iz garancije. Svaki artikl koji će biti popravljen ili zamijenjen u okviru garancije, garantnii rok će biti produžen za period koji je artikl bio na popravku. Upotreba artikla/bicikla tokom takmičenja, javnih događanja, zakupa ili aktivnosti za koje određeni artikl/bicikl nije predviđen uveliko smanjuje vijek upotrebe, te u tom slučaju artikl nije pokriven garancijom.

Prodavac zadržava pravo naplate popravki u slučaju da reklamacijski zahtjev iz nekog od gore navedenih razloga ne bude odobren. Ako popravka/zamjena artikla ne bude moguća, Prodavac zadržava pravo ponuditi zamjenski artikl iste ili veće vrijednosti (boja ne mora biti ista), ili u slučaju nemogućnosti zamjene vratiti dio novca proporcionalan preostalom pretpostavljenom životnom vijeku artikla.

Artikl je potrebno održavati i popravljati uvijek i strogo u skladu s uputstvima proizvođača jer u suprotnom može doći do oštećenja artikla koje bi moglo uzrokovati ozbiljnu nezgodu.

Trajanje ugovora

Ugovor koji Kupac sklapa s Prodavcem jednokratan je ugovor o prodaji na daljinu koji je se smatra ispunjenim isporukom robe, te izvršenim plaćanjem od strane Kupca, u slučaju da ne bude raskinut ili da je drugačije ugovoreno .

Ovo Obavještenje o uslovima prodaje predstavlja sastavni dio ugovora.